Un desert dulce, dulce crocant la exterior, cremos si pufos in interior. Daca ai pofta de dulce si de un desert delicios, atunci trebuie sa pregatesti aceasta plavlova.
Multi se sperie de pregatirea ei si recunosc ca si eu m-am speriat, pentru ca stiam ca exista riscul sa nu iasa, daca nu tin cont de cateva aspecte. Nu mi-a iesit din prima, insa am inteles cateva lucruri importante pe care o sa le las mai jos.
Temperatura de coacere trebuie sa fie mica, sa se coaca la foc mic, pentru a evita craparea ei. Nu deschideti usa in timpul coacerii si nici nu scoateti plavlova din cuptor imediat dupa coacere, cel putin 1h sau o puteti lasa si peste noapte.
Zaharul trebuie incorporat perfect in oua, astfel incat sa nu il mai simtiti la degete. Astfel, el se va topi in timpul coacerii si nici nu va mai creste pavlova. Daca aveti zahar granulat mult prea mare, il puteti pune in robotul de bucatarie si sa il pulsati de cateva ori, pentru a ajuta la a-l face cat mai mic. Atentie insa, nu trebuie sa devina zahar pudra.
Ouale sa fie la temperatura camerei, macar o ora inainte de a incepe pregatirea pavlovei. Le puteti separa reci, apoi sa le lasati in bol, la temperatura camerei. Separati ouale pe rand, cu grija, fara a lasa deloc galbenusul sa se scurga in bol. Le puteti separa intr-un castron si apoi puneti in bolul mare in care mixati, evitand astfel situatia in care unul din noua este spart gresit.
Timpul de coacere depinde si de inaltimea si dimensiunea pavlovei. Cea pregatita de mine a fost inalta, asa ca am lasat-o aproximativ 2h30m – 3h la cuptor. Daca aveti o pavlova mai mica sau daca alegeti sa faceti mini pavlove puteti sa le lasati si o 1h30m.


Pavlova cu crema de vanilie
Ingredients
Pavlovae
- 4 albusuri la temperatura camerei
- 200 g zahar tos
- 2 linguri zeama de lamaie sau otet de mere
- 1 lingurita esenta de vanilie/rom
- 1 lingura amidon de porumb
- 1 praf de sare
Crema de vanilie
- 4 galbenusuri
- 125 g zahar tos
- 45 g faina
- 330 ml lapte
- 1 lingurita esenta de vanilie
Instructions
Pavlova
- Preincalziti cuptorul la 130C, caldura jos-sus. Pregatiti o tava cu hartie de copt.
- Separati ouale si puneti albusurile in vasul unui mixer electric fix (sau puteti folosi si un mixer manual, timpul de mixare fiind insa mai mare).
- Mixati albusurile impreuna cu un praf de sare la viteza mare, pana devin albe si spumoase (1-2min).
- Incepeti sa adaugati zaharul, cate o lingura pe rand, continuand sa mixati la viteza medie-mare pana se incorporeaza foarte bine, formand o bezea lucioasa si tare. Este important sa nu se mai simta zahar intre degete cand testati bezeaua. (mixati aproximativ 10-15min).
- Adaugati zeama de lamaie si esenta de vanilie si mai mixati cateva secunde la viteza medie, cat sa incorporati.
- Cerneti amidonul si cu ajutorul unei spatule incorporati-l in compozitie.
- Rasturnati bezeaua in tava (eu am desenat cu ajutorul unei farfurii de 20cm un cerc pe foaia de copt pentru a ma ajuta de o forma rotunda) si incercati sa ii dati o forma, lasand o mica gaura in centrul ei pentru crema de la final.
- Dati la cuptor pentru 15 minute la 130C, scadeti apoi temperatura la 100C si lasati pentru 2h-2h30m. Incercati sa nu deschideti usa.
- Inchideti ulterior temperatura cuptorului si lasati inca o ora, cel putin, in cuptor, pentru a se raci treptat. O puteti lasa si peste noapte.
Crema de vanilie
- Amestecati intr-un bol galbenusurile cu zaharul cu ajutorul unui tel pana se incorporeaza zaharul si devin spumoase.
- Cerneti faina si continuati sa amestecati. Turnati treptat laptele si esenta de vanilie si amestecati sa nu se formeze cocoloase.
- Puneti compozitia obtinuta la foc mic, amestecand continuu cu ajutorulul telulul, pentru a evita sa se lipeasca sau sa se formeze cocoloase.
- Turnati crema obtinuta intr-un bol, acoperiti-l cu folie alimentara la baza ei, pentru a nu prinde crusta. Daca nu o folositi imediat dupa coacerea pavlovei, o puteti baga la frigider.
- Pentru asamblare adaugati crema, fructele proaspete preferate si ornati cu zahar pudra.
Leave a Comment